Når fødselen nærmer seg

Jeg får ofte mange spørsmål fra de gravide som kommer til fødselsforberedende akupunktur. Et spørsmål som går igjen er når bør vi kontakte fødeavdelingen og når bør vi reise dit. Vanligvis er det 4 tegn på at fødselen nærmer seg.

Slimproppen.
At ”slimpropper går” er mer et tegn på at fødselen nærmer seg enn at det er nært forestående. Slimproppen er seig  i konsistens, ofte brun farget og litt slimete. Hvis slimproppen går samtidig med at fødselen starter vil det ofte komme en del friskt blod sammen med slimproppen. Dette er ufarlig. Den kan ofte observeres tidligere hos førstgangsfødende enn hos flergangsfødende – og med tidligere mener jeg flere uker.

 

Vannavgang.
Det er sjeldent at vannet går slik vi ser på film – men hos noen kvinner fosser vannet ut og er ikke til å ta feil av. Hos andre er det vanskeligere å vite hva som skjer.  Noen kan tro at de tisser på seg men fostervann er både tynnere og en annen lukt enn urin. Hodet til barnet kan sitte så langt ned i bekkenet og lage en propp slik at  det forhindrer at det kommer store mengder ut. Hvis du er usikker på hva som har skjedd kan det være lurt å ta på et bind i en times tid. Er det kommet klar eller farget væske i bindet er det viktig å kontakte fødeavdelingen når dette skjer for å lage en plan med jordmødrene. 

 

Overgangen mellom kynnere og rier.
Opplevelsen av kynnere varierer sterkt fra kvinne til kvinne.  Derfor er også overgangen mellom kynnere og rier være vanskelig å registrere for mange. Men blir sammentrekningene regelmessige med 10 minutter eller mindre imellom og sammentrekningen varer i 30 sekunder eller mer er det snakk om rier.  Smertene kan sitte foran i magen, korsryggen eller innsiden av lår. Eller på alle stedene  - det viktige er at det blir regelmessig. Det er flere ting som må vurderes nå. Avstand til fødested. Første eller flergangsfødende.  Kontakt fødeavdelingen

 

Tegningsblødning.
Når mormunnen begynner å åpne seg kan det blø en del. Hvis det åpner seg raskt blør det ofte mer. Hvis blødningen er større enn en vanlig menstruasjon bør fødeavdelingen kontaktes.

 

VIKTIG:
Er det noe du er bekymret for ring fødeavdelingen!

Hilsen Mette