Les siste nytt i Moss avis om planlagt tur til Guatemala.

Les siste nytt i Moss avis om planlagt tur til Guatemala.

21. februar til 18. mars 2014 reiser Mette Kim Groth til Guatemala. Der skal hun være med Clinica Nouruega som første jordmor og akupunktør.

21/2 til 18/3 2014 Reiser jeg -  Mette Kim Groth - til Guatemala for slutte meg til Clinica Noruega sammen med 24 andre helsearbeidere fordelt på 2 grupper. Jeg blir den første jordmor og akupunktør som deltar. Clinica Noruega er en frivillig organisasjon basert på innsamlede midler. Målgruppen er først og fremst mødre og barn blant urbefolkningen. Fokuset til klinikken er forebyggende helse, psykisk helse, bidrag til utdanning av lokale helsearbeidere og akutt nødhjelp.

Litt historikk og informasjon om selve turen. 

Guatemala er det fattigste landet i Latin Amerika. Det er også det landet med størst barnedødlighet. Landet har ca 14 millioner innbyggere. Tall fra 2010 viser at ca 47.500 kvinner mellom 10 og 19 år blir gravide. Disse tallene er stigende. Mye av årsaken til fattigdommen i landet er 37 år med borgerkrig. I 1954 gjorde generalene statskupp etter en demokratisk regjering var blitt valgt. Siden har landet vært preget av uro og fattigdom.

I 2005 opplevde Guatemala en stor naturkatastrofe med bl.a. kraftige jordras. På bakgrunn av dette startet en liten gruppe i Norge å samle inn penger og sende helsearbeidere dit for å hjelpe. Pengene fortsatte å komme inn etter 2005 og flere grupper reiste. I løpet av årene fra 2005 og til i dag er 10 slike organiserte reiser gjennomført. I løpet av perioden er 2 lokale sykepleiere fullt utdannet og 2 klinikker bygget opp og satt i drift. Den første ble åpnet i Chajul og den andre i Aguacatan. Disse klinikkene ligger utenfor allfarvei og er også utenfor de områder hvor de store organisasjoner opererer. Sykepleierene lønnes gjennom Clinica Noruega som er en erfaren aktør i området. Dette muliggjør gjennomføring av en rekke store og små prosjekter til stor nytte for lokalbefolkningen.

På denne turen deltar tannlege, ernæringsfysiolog, sosionom, kokk, flere sykepleiere, meg som jordmor og akupunktør og en tolk. Vi tar fri fra våre jobber og betaler turen selv. Jeg har fått reisestipend fra BAM som jeg har planlagt å bruke på utstyr og medisiner til kvinner og barn. Videre har jeg med takk fått ca 200 par brukte briller fra Kroghs opptikk og store mengder B-vitaminer fra Arnica.no. Pasienter på klinikkene mine - både i Son og på Holtet -har ryddet i barnetøyet og donnert masse flott ulltøy som tas med og gis videre. Flere har strikket barnetøy.  

 

 

Les mer i Moss avis 

 

I løpet av turen vil det bli sendt reisebrev til Vestby avis - følg med...

Guatemala